Een pruik dragen is nog steeds een taboe

Recentelijk was er op internet een filmpje van een verspringster uit Nigeria, op een atletiekwedstrijd in Oslo, die tijdens haar sprong haar pruik verloor. Niemand die het interesseerde hoe ver ze had gesprongen; het ging alleen maar over het verliezen van haar pruik.
De reacties op het forum van de Alopecia Vereniging voornamelijk waren: Wat erg! Wat zielig voor haar! Maar op de film hoorde mensen haar uitlachen terwijl ze het mutsje weer op haar haar deed en de pruik weer opzette. Ze zag er onbewogen uit terwijl ze werd uitgelachen, maar het is moeilijk te zien of iemand met een donkere huid bloost. Misschien is ze meer zoals Sylvana die elke week een ander kapsel heeft. Dan draag je een pruik meer als een mode accessoire en is het minder erg dat iedereen het weet. Laten we het hopen voor haar.

Ik bedacht gelijk dat ik haar klemmetjes wilde geven. Die zouden mogelijk toch beter werken dan dat mutsje wat ze op haar haar had. Aannemend dat klemmetjes kroeshaar niet beschadigen. Maar ja, een Nigeriaanse atlete, hoe kom je achter haar adres? En ze is nu toch niet thuis, want ze is aan de andere kant van de wereld voor de wedstrijd. Toen fantaseerde ik dat het minder moeilijk zou zijn om aan het adres te komen van Epke of Yuri. Die gaan waarschijnlijk naar dezelfde wedstrijden en kunnen de klemmetjes dus aan haar geven. Maar goed, dat zal allemaal wel niet lukken.

Maar wat verschrikkelijk om voor het oog van de wereld je haar te verliezen. Nog opgenomen ook. En ‘s avonds zag ik het op tv. Nota bene op de dag van het haarwerk.
Het was blijkbaar belangrijk genoeg om het op het journaal te laten zien. Hoezo? Is het komkommertijd? Een atletiekwedstrijd in Noorwegen en de atlete is niet eens Nederlands en het komt op het journaal als ze haar pruik verliest? Blijkbaar is het heel bijzonder dat iemand een pruik draagt. En wat voor boodschap hebben alle mensen met alopecia nu weer gekregen? Verberg te allen tijde dat je een pruik draagt en ga vooral niet sporten of andere dingen doen waarmee je je pruik kunt verliezen. Want je wordt uitgelachen.

Een haarwerker kiezen

Als je een zorgverzekering hebt die zoveel mogelijk vergoed en je hebt een haarwerker gekozen die een contract heeft met je zorgverzekeraar en is aangesloten bij een brancheorganisatie, dan ga je op pad.

Wanneer moet je gaan twijfelen of je de juiste haarwerker hebt gekozen?

 • Als een haarwerker je geen bedenktijd wil geven.
 • Als je tijdens of na het allereerste gesprek al moet tekenen voor de aanschaf van een (dure) pruik.
 • Als je moet betalen voor het consult. Een haarwerker is geen arts maar een verkoper en het verkoopgesprek hoort bij de aanschafprijs inbegrepen te zijn.
 • Als je meer dan één haarwerk tegelijk moet aanschaffen. Het kan handig zijn om een reserve haarwerk te hebben, maar toch pas nadat je een pruik hebt aangeschaft en weet dat hij bevalt. Er zijn voorwaarden aan de vergoeding van een reservepruik. Vraag dit eerst na bij je zorgverzekeraar.
 • Als de haarwerker vooraf geen prijs wil noemen.
 • Als de haarwerker excessieve prijzen vraagt.
 • Als je vooraf (veel) moet aanbetalen. De ideale situatie is betaling bij levering, nadat je tevreden bent met het resultaat, maar dit is niet mogelijk bij een maathaarwerk.
 • Als je verplicht wordt een onderhoudscontract te nemen.
 • Als de haarwerker geen garantie wil geven.
 • Als je niet alles mag zeggen en alles mag vragen. Als je te horen krijgt dat de haarwerker de deskundige is die het je allemaal wel zal vertellen en dat je niet te lastig moet zijn.
 • Als de haarwerker je de hemel belooft; de teleurstelling zal groot zijn.
 • Als de haarwerker beweert dat je haarwerk enkele jaren meegaat (en daarom zo duur is).
  Wat is een goede haarwerker?
 • Iemand waarmee het klikt. Je moet je haarwerker kunnen vertrouwen.
 • Een haarwerker bij wie de eerste afspraak vrijblijvend en gratis is.
 • Het is een pre als een haarwerker zelf kan knippen of mensen in dienst heeft die het haarwerk kunnen knippen. Het is een beperking als je alleen een haarwerk kunt kopen en moet dragen zoals het is gemaakt, zonder dat het aan te passen is. Een gewone kapper kan geen haarwerken knippen en vindt dat ook eng omdat haarwerken niet kunnen aangroeien en er dus weinig ruimte is voor fouten.
 • Een goede haarwerker neemt de tijd om je wensen te inventariseren. Hoe meer tijd je van tevoren neemt om goed door te spreken wat je verwacht van een haarwerk, hoe kleiner je de kans maakt dat je vreselijk teleurgesteld zult zijn in het resultaat.
 • Een goede haarwerker probeert je geen dure producten aan te smeren en geen duur onderhoudscontract en zal je helpen om zelf je haarwerk te onderhouden.

Ga liever niet alleen. Neem iemand mee dat met je mee kan voelen, maar die ook kritisch is. Liefst iemand die al ervaring heeft met haarwerken en je kan behoeden voor de ergste valkuilen. Het kan een familielid zijn of een vriendin of een lotgenoot.

Realiseer je dat een haarwerk een hulpmiddel is. Je kunt je eigen haar er niet mee terugkrijgen en het is geen oplossing voor je relatie, je seksualiteit en zeker geen wondermiddel. Een haarwerk zal er nooit zo uitzien als je eigen haar. Zelfs als ze een haarwerk maken aan de hand van een foto van je eigen haar, dan nog zal het niet hetzelfde zijn.

Realiseer je ook dat als je een tweede haarwerk laat maken, identiek aan de eerste, dat de kans groot is dat het tweede haarwerk niet 100% hetzelfde is.

 

Een haarwerk kopen

Een haarwerk kopen

Een haarwerk kopen is best spannend. Het is heel veel geld en het bepaalt hoe je er het komende jaar uitziet. Er hangt dus veel af van je juiste keuze.

Dat begint al bij je zorgverzekering. Maar er is heel veel verschil in vergoedingen vanuit de aanvullende verzekering. Het loont de moeite om dat uit te zoeken. Voor de meeste verzekeringen hoef je geen gezondheidsverklaring in te vullen als je niet de allerhoogste aanvullende verzekering wilt, dus je hebt geen probleem met overstappen. Let wel: als je een man bent en je krijgt je haarwerk nu nog vergoed, blijf dan zitten waar je zit.

Hou er rekening mee dat er verzekeraars zijn die alle hulpmiddelen op één hoop gooien. Als je dan al een vergoeding hebt gekregen voor een ander hulpmiddel gaat dat af van de vergoeding die je krijgt voor je haarwerk. Overigens spreken ze bij zorgverzekeraars niet van een haarwerk, maar van een pruik.

Wat kost een haarwerk?

Dat ligt er nogal aan wat voor een je er wilt hebben. Er zijn al confectie haarwerken met synthetisch haar te koop vanaf zo’n 400 euro. Via internet zijn nog goedkopere haarwerken te koop.

Een maathaarwerk met echt haar of gepatenteerd synthetisch haar kost al snel meer dan 1.200 euro. Dat bedrag kan oplopen tot wel 4.000 euro. Maar let op, de hoogte van de aanschafprijs is zeker geen garantie voor een beter (bij jou passend) haarwerk. En zo’n hoog bedrag krijg je nooit vergoed. De hoogste vergoeding via de aanvullende verzekering ligt rond de 1.500 euro.

Op http://www.zorgwijzer.nl/vergoeding/pruiken staat een lijst met verzekeraars en de vergoeding via de aanvullende verzekeringen. Bij sommige verzekeraars moet je vooraf voorschieten en zelf declareren en bij andere mag dat juist weer niet en moet de leverancier van het haarwerk het declareren. Vraag dit vooraf na.

Zijn er voorwaarden verbonden aan de vergoeding?
Dat zou zomaar kunnen. Kijk dit goed na op de site van je zorgverzekeraar en als je er niet uitkomt, bel je verzekeraar dan hierover. Vaak willen ze een machtiging van een arts voordat ze gaan vergoeden. Ook kan het zijn dat je niet bij elke haarwerker terecht kunt, maar alleen bij de haarwerkers waarmee je verzekering een contract heeft. Dit kan jaarlijks verschillen, dus kijk het na voordat je gaat bestellen. Verder kunnen verzekeraars nog andere voorwaarden verzinnen, zoals bijvoorbeeld DSW die je kan verplichten om je te onderwerpen aan een extra goedkeuring.

Hoe kies je een haarwerker?
Als je zorgverzekeraar je vrij laat in je keuze, is het wel handig om een haarwerker te zoeken die aangesloten is bij een brancheorganisatie. Als er dan problemen zijn en je klacht wordt niet goed opgelost door de haarwerker, kun je terecht bij een erkende onafhankelijke klachtencommissie. Het kan zijn dat haarwerkers die geen lid zijn van een brancheorganisatie daaruit gegooid zijn, omdat ze slechte service of slechte klachtenafhandeling hebben en daar kun je dan beter niet naartoe gaan.

Er zijn drie organisaties waar haarwerkers zich bij aan kunnen sluiten:
de ANKO, een beroepsvereniging voor kappers en haarwerkers,
de SEMH, een stichting die toeziet op organisaties die hulpmiddelen verstrekken,
de HSBN, een brancheorganisatie voor haarwerk specialisten gekoppeld aan de SEMH.

Kijk op de site van de ANKO: https://www.anko.nl/consumenten/zoek-een-erkend-haarwerker of de SEMH: www.semh.nl voor adressen van aangesloten haarwerkers.

 

Je haarwerk zelf op maat maken

Je haarwerk zelf op maat maken

Omdat niet elk haarwerk in elke maat is te krijgen, kan het voorkomen dat het haarwerk te ruim zit als je niet zo’n groot hoofd hebt. Je kunt je haarwerker vragen dit op te lossen, maar je kunt het ook makkelijk zelf doen.

Als je het haarwerk op zet en je voelt op je achterhoofd dan zit daar de ruimte. Als je een beetje handig bent met naald en draad, dan kun je dit makkelijk oplossen.

Probeer niet teveel ruimte in 1 keer bij elkaar te naaien, maar naai twee trenzen aan elkaar.

Is er dan nog ruimte over, naai dan nog twee trenzen aan elkaar. Doe dit niet helemaal naar de zijkanten toe, maar stop iets eerder. Dit lijkt heel weinig te wijzigen, maar blijf het haarwerk passen om te voelen of er al genoeg ruimte is weggehaald.

Als je het haarwerk te klein maakt, dan trekt de voorkant naar achteren of de achterkant komt omhoog. Dat zit slechter dan wanneer je iets ruimte over hebt. Dus stop op tijd met het samen naaien van de trenzen.

Wat ook veel draagcomfort geeft, is nog een centimeter opnemen bij de oren. Bij een haarwerk dat te ruim zit, voel je het vaak ook zitten op je oren. Zeker als je een bril draagt is dit irritant. Door een centimeter bij elkaar te naaien boven de oren, gaat het haarwerk daar iets hoger zitten. Dit doe je langs het elastiek waarmee je het haarwerk wat strakker kunt zetten.

Meestal zit het haarwerk dan al beter, maar het kan zijn dat er nog wat ruimte zit in de breedte. Mocht dat zo zijn dan kan je een klein naadje maken van boven naar beneden.

Ben je niet zo handig met naald en draad of durf je niet te naaien aan je haarwerk, dan kun je je haarwerker vragen om dit op te lossen. Ook haarknopen.nl kan dit uiteraard voor je regelen. Je kunt erop wachten, het is met een half uur meestal klaar.

Alopecia Vereniging

Alopecia Vereniging

Als je je haar verliest, denk je vaak dat je de enige bent. Niemand in je omgeving heeft er last van. Je vrienden leven mee, maar echt snappen wat je voelt doen ze niet. Ze snappen niet dat je van streek bent als er een foto van je in het personeelsblad staat, waar je haar door de wind wordt opgewaaid, net waar het al zo dun is. Wat geeft dat nou? Iedereen vindt van zichzelf dat hij mooier zou kunnen worden afgebeeld. Het is toch een leuke actiefoto?
Je vindt het vervelend dat ze er geen rekening mee houden dat je niet achter op een motor wil rijden of mee gaat karten. Omdat je haarwerk meekomt als je de helm moet afzetten. Lekker uitwaaien op het strand. Hoezo lekker? Bij zulke harde wind durf je niet te vertrouwen op de klemmetjes of de tape. Je kan toch moeilijk de hele tijd je haar vasthouden?

Daarom is het zo’n verademing om naar een bijeenkomst te gaan van de Alopecia Vereniging. Iedereen daar heeft last van haarverlies en ze hebben aan een half woord genoeg, want ze hebben hetzelfde meegemaakt.

Ik hoor vaak: het lijkt me zo confronterend om naar zo’n bijeenkomst te gaan. Allemaal kale mensen… Er zijn inderdaad enkele mensen die ervoor kiezen om zonder haarwerk rond te lopen, en zij vinden het een verademing dat ze niet worden aangekeken met die blik van: “goh wat zielig voor je dat je kanker hebt en je haar hebt verloren door chemo.” Maar de meerderheid van de mensen die een ledendag bezoeken heeft haar. Er zijn bijeenkomsten geweest waar ik me afvroeg of ik de enige was met een probleem omdat iedereen prachtig haar had. Haarwerken zijn tegenwoordig zo mooi dat je niet kunt zien wie een haarwerk heeft en wie niet.

Natuurlijk ga je ook naar een bijeenkomst van een patiëntenvereniging om het laatste nieuws te horen van de ontwikkelingen van de behandelingen en onderzoeken. Maar de hoofdmoot is toch het onder elkaar zijn. Waar mensen snappen hoe je je in je vrouwelijkheid aangetast voelt omdat je haar steeds dunner wordt. Waar je adressen kunt uitwisselen van dermatologen die affiniteit hebben met jouw probleem en die zich niet als een hork gedragen omdat jouw probleem niet levensbedreigend is. Waar je van mensen uit hun eigen ervaring hoort welke haarwerkers te vertrouwen zijn en bij welke je beter uit de buurt kunt blijven.

En je hoeft geen lid te zijn om naar een ledendag van de Alopecia Vereniging te gaan. Als je geen lid bent moet je 25 euro betalen voor het programma en de lunch. Mocht je daarna besluiten dat het helemaal niet confronterend was en dat je lid wilt worden, dan is dat het eerste jaar gratis.

Op zaterdag 15 april is de eerstvolgende ledendag op de Landgoederij in Bunnik. Ik hoop je daar te zien.

Op zaterdag 27 mei organiseert de vereniging een informatiemarkt met heel veel haarwerkers. Hier kun je in een veilige omgeving zonder dat je je verplicht voelt om iets te kopen, kijken naar haarwerken en praten met haarwerkers.

Verderop in het jaar komt er nog een zwemdag. Een heel zwembad is dan afgehuurd zodat je kunt zwemmen zonder dat er mensen bij zijn die kijken als je dunne haar er nog veel dunner uitziet doordat het nat is.

En uiteraard komen er nog een jongerendag en een kinderdag. Waar ouders steun bij elkaar kunnen vinden en de kinderen met haaruitval kunnen spelen zonder pesten of rare opmerkingen.

Ken je het boek “Het meisje met zonder haar” al? Een prima basis voor een spreekbeurt op school als je kind haarproblemen heeft.

Kijk eens op de site van de patiëntenvereniging www. Alopecia-vereniging.nl.

Alleen voor het besloten ledengedeelte zul je eerst lid moeten worden en voor de geheime facebookgroep ook.

Voor het eerst een haarwerk gaan dragen

Wanneer kies je voor een haarwerk?

Je bent naar de dermatoloog geweest en je hebt te horen gekregen dat er weinig meer is wat hij kan doen. Je kunt wel een machtiging krijgen zodat je je haarproblemen kunt camoufleren met een haarwerk dat je (gedeeltelijk) vergoed krijgt van je zorgverzekeraar.

Je eerste gevoel zegt: Nee, dit wil ik niet. Hier kwam ik niet voor. Ik wil een oplossing. Ik wil mijn haar terug.
Neem de tijd om aan het idee te wennen. Dit kan best een paar maanden duren.

Ga vervolgens bij jezelf te rade. Kun je het opbrengen om zonder haar rond te lopen of met een sjaaltje, muts of pet? Er zijn vrouwen die dit doen en zich er heel gelukkig bij voelen, maar het is niet voor iedereen weggelegd. Als je er niet aan moet denken om je zonder haar te vertonen, dan wordt het tijd voor een haarwerk.

Als je hele haar is uitgevallen dan heb je geen keuze. Maar heb je nog haar en zitten er gaten in of wordt het steeds dunner, wacht dan niet te lang met de overgang naar een haarwerk.

Als je het bijvoorbeeld kunt combineren met een vakantie van een paar weken, dan zul je zien dat mensen al heel snel denken dat je eigen haar weer is hersteld. En als ze zeggen dat je er goed uitziet dan kun je zeggen: Ja ik ben net terug van vakantie. Als je vervolgens elk jaar rond de vakantietijd een nieuw haarwerk neemt, is de overgang naar een ander kapsel ook makkelijk te maken.

Als je wacht tot je haar heel dun is geworden of volledig is uitgevallen, dan is de overgang veel groter. En dan is het voor een grotere groep mensen om je heen duidelijk dat je een haarwerk draagt. En dat gaat niemand iets aan. Je vertelt het tenslotte ook niet aan iedereen als je kunstgebit nodig hebt.

Neem wel de tijd om een haarwerk “in te lopen”.
Zorg dat je je haarwerk al een tijdje in huis hebt, voordat je het continu gaat dragen. Dan kun je ‘s avonds en in het weekend thuis vast wennen aan je nieuwe haar en terug naar de haarwerker gaan voor wijzigingen als blijkt dat er dingen zijn waar je niet aan kunt wennen. Met relatief kleine wijzigingen kun je vaak al een hoop bereiken. Wat haar bij knopen bij een scheiding als je het netje ziet, het model iets wijzigen met stoom bij kunsthaar of wat bij knippen. Pas wel op, het groeit niet aan. Wees niet te rigoureus in dat soort beslissingen. Mocht het echt te kort zijn geworden of ongelijk, dan is dat op te lossen door er wat haar bij te knopen of door er een reep van haar aan te naaien.

Een nieuw haarwerk is altijd veel boller dan je oude haarwerk en zeker ook boller dan je eigen haar, dus je hebt even tijd voor nodig om daaraan te wennen. Je kunt het wat platter laten stomen als het kunsthaar is, maar doe dat niet gelijk. Draag een haarwerk eerst een tijdje voor je eraan gaat sleutelen.

Onderhoud

Je kunt je haarwerk makkelijk zelf onderhouden.

Elke week in een sopje van koud water (kunsthaar) of lauwwarm water (echt haar) en een shampoo die geschikt is voor jouw haarsoort een paar minuten laten weken en weer uitspoelen. Gebruik bij echt haar een zachte shampoo.

Als het klit kun je er crèmespoeling op doen, maar wees hiermee wel heel voorzichtig bij de haarinzet. Als het haar bij de haarinzet te zacht wordt, dan hebben de knoopjes de neiging om los te schieten en verlies je dus haar. Dat kan wel weer worden bijgeknoopt, maar voorkomen is beter dan genezen. Crèmespoeling beperkt je dus het beste zoveel mogelijk tot de onderkant van het haarwerk.

Gebruik bij kunsthaar altijd conditioner na het wassen, borstel het voorzichtig in model en laat het vervolgens aan de lucht drogen. Wees heel voorzichtig met warmte bij kunsthaar zoals van een föhn als van een krultang. Je kunt je haar hier zodanig mee verpesten dat het niet meer te herstellen is.
Wacht met in model brengen van echt haar tot het (bijna) droog is. Ontklik het heel voorzichtig. Begin onderaan en werk langzaam naar boven. Probeer het ook eens met de punt van een puntkam. Ook voor echt haar is föhnen niet echt goed voor het haar.

Gebruik nooit gewone haarlak als je kunsthaar hebt. Dat kan er niet tegen. De lak “eet het haar op”. Er bestaat speciale haarlak voor haarwerken, maar wees hiermee spaarzaam.

Als je bij kunsthaar wat meer of wat minder krul wilt, als je wilt dat het haar wat dichter je gezicht omlijst of als je haar vervilt of klit, dan wordt het tijd om naar je haarwerker te gaan voor onderhoud. Die kan met stoom alles weer netjes krijgen. Hou wel in gedachten dat het haar wat platter wordt als je het laat stomen. Mocht het te plat zijn geworden, dan kan de haarwerker het weer krullend krijgen, maar dat kost wat meer tijd en kan vaak alleen als je een reservepruik hebt.

Als je echt haar weer wat mooier op kleur wilt krijgen, dan kun je het zelf kleuren of je kunt dit door je haarwerker laten doen. Dit hoeft meestal pas na een half jaar. Er zit wel een grens aan de hoeveelheid keer dat je je haarwerk kunt kleuren.
Kunsthaar hoef je niet te kleuren, dit blijft mooi op kleur.

Als je een haarwerker hebt die ook kapper is, en je hebt nog wat eigen haar, dan kun je daar ook je eigen haar laten knippen en, als het grijs begint te worden, laten bijkleuren in de kleur van je haarwerk. Dat is toch wat fijner dan naar een gewone kapper te moeten gaan en daar je haarwerk af te moeten zetten.

Cyberhair

Cyberhair

Een van de voordelen van een haarwerk is dat je het op kan zetten als een muts en je er niet al te veel werk aan hebt ‘s ochtends. Vooral bij kunsthaar is dit het geval en zeker bij Cyberhair.

Als je er een mooie krul of slag in hebt laten stomen, blijft dat bij Cyberhair keurig zitten. Je haar zit dus altijd in model. Hierdoor heeft Cyberhair maar weinig onderhoud nodig. Behalve dat dat scheelt in de kosten, zorgt het ook dat Cyberhair minder slijt en je dus langer plezier hebt van je haarwerk.

Cyberhair kan meer vocht opnemen en vasthouden en lijkt hierdoor meer op echt haar.

Cyberhair is heel kleurvast, waardoor verkleuring onder invloed van zonlicht tot een minimum is gereduceerd. Vooral donker Cyberhair is zeer natuurgetrouw. Blond en grijs Cyberhair heeft vaak last van een onnatuurlijke glans.

Het is echter wel moeilijk om de kleuren van Cyberhair te mengen, omdat het moeite heeft om de diverse haarkleuren tot 1 homogene kleur te laten overvloeien. Waar je bij andere haarsoorten een mooie warme gloed krijgt over een haarwerk als je er wat rode haren bijknoopt, blijft je bij Cyberhair zien dat er wat losse rode haren tussen een andere kleur zitten.

Waar je bij andere soorten kunsthaar het probleem hebt dat het haar slijt en gaat vervilten als het langs de schouders schuurt, heb je dat probleem bij Cyberhair veel minder. Je kunt dus een kapsel van langer haar nemen met Cyberhair.
Bij Cyberhair is er wel een grens aan de lengte die je kunt hebben. Het heeft de neiging om af te breken als het langer dan 40 cm is.

Bij Cyberhair blijven de knopen beter zitten dan bij andere haarsoorten, waardoor het minder uitvalt.

Hoef je nooit haar bij te laten knopen als je een haarwerk van Cyberhair hebt? Jawel, maar het duurt langer voordat het nodig is dan bij andere haarsoorten.

Kleur

Kleur

Het is best een kunst om de kleur van je haarwerk te kiezen. Kies je je eigen kleur, dan kan het zijn dat het donkerder overkomt dan je bedoeling is, zeker als je nog eigen haar eronder hebt zitten. Als je altijd al een blondine had willen zijn, dan is het met een haarwerk makkelijk te realiseren. Kijk echter wel of het staat bij de kleur van je gezicht.

Je kunt een haarwerk van echt haar wel verven. Dat is ook wel nodig, want onder invloed van de zon verkleurt het na een tijdje best wel. Ook kun je bijvoorbeeld bij blond haar een donkere kleur aan de haarinzet verven. Hierdoor lijkt het of je uitgroei hebt en zal niemand op het idee komen dat je een pruik draagt.

Maar kunsthaar verven is een slecht idee. Dit kan alleen met textielverf en het resultaat is niet om over naar huis te schrijven. Gelukkig hoef je kunsthaar ook niet te verven. Kunsthaar is veel kleurvaster dan echt haar, dus het blijft veel langer mooi van kleur.

Zit je dan aan de kleur vast die je hebt gekozen? Nee, want je kunt wel haar bijknopen. Je kunt bijvoorbeeld highlights doen of het haar wat donkerder of lichter maken of wat warmer van kleur.

Bij kunsthaar vermengen de kleuren heel natuurlijk. Als je bijvoorbeeld een paar rode haren bijknoopt dan wordt het gehele haarwerk warmer van kleur. Behalve bij Cyberhair. Als je bijvoorbeeld bij donkerblond Cyberhair een paar rode haren bijknoopt, dan blijft je zien dat het donkerblond haar is met wat rode haren er tussen.

Haarwerkfabrikanten

Waarom is het geen heilige wet bij haarwerkfabrikanten dan een haarwerk er natuurlijk uitziet? Dat lijkt me toch een eerste vereiste.

Je ziet een haarwerk met een mooi model en een mooie kleur. Tot je nauwkeuriger gaat kijken. Dan zie je dat die mooie kleurencombinatie van donker en rood doorloopt in de scheiding. Gekleurde verf in je scheiding? Hoe verzinnen ze het. Een scheiding moet huidskleurig zijn, niet rood en zwart!

En als je dan nog nauwkeuriger kijkt, zie je een zwart randje aan de voorkant van de scheiding bij het voorhoofd. Wie heeft dat nou weer bedacht? Nu mag het haar niet openvallen op de scheiding en moet er extra haar overheen worden geknoopt.

Er zijn automerken waar al het personeel in een auto van het eigen merk moeten rijden. Als er dan problemen met die auto zijn, worden ze snel opgelost en daar hebben alle klanten baat bij.

Je wenst het niemand toe, maar er zouden meer haarwerkfabrikanten (liefst vrouwelijke) moeten komen die hun eigen producten nodig hebben. Dan krijg je vanzelf haarwerken zonder dit soort irritatiepunten.